Сьомий апеляційний адміністративний суд Exit Reader Mode

Як захистити свої дані в Інтернеті: кілька дієвих порад

«Усе, що відбувається в Мережі,

залишається в Мережі»

Е. Сноуден

Інтернет знає про вас більше, ніж ви думаєте. Усе, що ви робите в Мережі, не зникає безслідно. Багато хто впевнений, що зловмисники в Інтернеті «полюють» лише на дані багатих і знаменитих. Але це не так. Навіть якщо ви нічим не примітний користувач Мережі та видаляєте інформацію про себе, усе одно вона зберігається в базах даних, і нею можуть в будь-який момент скористатися зловмисники.

Саме тому ми хочемо поділитись з вами корисними порадами, які дозволять вам захистити свої облікові дані та позбутися небажаної інформації про себе в Мережі.

Як дізнатись про себе інформацію в Мережі?

Почніть з пошукових систем Google, Bing, Yahoo тощо. Щоб знайти згадки про себе, використовуйте такі набори слів та фраз:

Як дізнатися, чи потрапили ваші імейл-акаунти та паролі до баз витоку?

Щоб перевірити, чи не потрапили ваша електронна скринька та пароль до баз витоків, скористайтеся такими сервісами:

Як захиститися?

Насправді навіть складні паролі, вимкнена геолокація, заповнення свого акаунта недостовірною інформацією чи взагалі його видалення з Мережі не захистять вас від витоку даних. Це ілюзія. Пам’ятайте: усе, що потрапило від вас в Інтернет, там і залишається. Проте є певні правила, дотримуючись яких, ви захистите себе від збору інформації зловмисниками.

Як видалити інформацію з баз даних?

Відразу варто сказати, що є інформація, яку видалити в принципі неможливо. Наприклад, це відомості з відкритих державних реєстрів, що містять інформацію про ваше рухоме та нерухоме майно, судові рішення та штрафи відносно вас тощо.

Проте можна видалити інформацію з соціальних мереж та сайтів. Але натиснути «Видалити» самостійно недостатньо. Ви можете видалити їх для себе, але вони все одно зберігатимуться у вебархівах. Щоб видалити їх назавжди, потрібно відправити запит на видалення публікацій у соцмережах.

Напевно, крім соціальних мереж, у вас є ще ціла купа інших облікових записів, про які ви вже і не пам’ятаєте. Щоб знайти їх, можна скористатись сервісом під назвою Deseat.me. Цей надійний сервіс може переглянути кожен сайт, на якому ви коли-небудь створювали обліковий запис, та видалити або скасувати підписку.

Запам’ятайте наші поради та приділіть трохи часу, аби надійно захистити свої дані в Мережі. Безпечного вам користування Інтернетом!

 

За інформацією відділу звернень, внутрішньої та зовнішньої комунікації