Сьомий апеляційний адміністративний суд Exit Reader Mode

Судово-юридична газета: Коли судове рішення набирає законної сили: роз’яснення 7ААС

 

Джерело: Судово-юридична газета

 

Судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України.

Сьомий апеляційний адміністративний суд нагадав, коли судове рішення набирає законної сили. Про це повідомляє пресслужба 7ААС.

«Результат здійснення правосуддя – ухвалення судового рішення, яке є обов’язковим до виконання на всій території України.

Для того щоб правильно визначити, коли рішення суду набирає законної сили, необхідно визначити його форму (рішення суду, ухвала, постанова) та з’ясувати, у суді якої інстанції його  ухвалено.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення (якщо його не скасовано) набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо апеляційну скаргу подано з пропуском визначеного КАС України строку, суд у випадку поновлення строку на апеляційне оскарження зупиняє дію оскаржуваного рішення в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

Ухвали, постановлені судами апеляційної та касаційної інстанцій поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі, якщо всі учасники справи не з’явились у судове засідання, або розгляд справи – в письмовому провадженні, набирають законної сили з моменту підписання суддею (суддями).

Судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України.

Резолютивна частина рішення/постанови/ухвали суду повинна містити інформацію щодо строку й порядку набрання законної сили. Крім того, якщо резолютивна частина рішення містить вказівку вчинити певні дії, то особи, зазначені в ній, зобов’язані виконати їх.

За невиконання судового рішення законом встановлено  відповідальність.

Отримати інформацію про те, чи набрало судове рішення законної сили можна в Єдиному державному реєстрі судових рішень, оскільки відомості до реєстру надсилаються з автоматизованої системи документообігу суду, або ж зателефонувати до суду, який ухвалив рішення», — йдеться у повідомленні.